Teazy
Image default
Bedrijven

Welke elektrotechnische installaties zijn onmisbaar?

Onder elektrotechnische installaties vallen alle bij elkaar horende elektrische apparatuur, verbindingen en aansluitingen die zich in een gebouw bevinden. Er zijn verschillende elektrotechnische installaties die als onmisbaar kunnen worden beschouwd, afhankelijk van de specifieke toepassing en het gebruik. Enkele voorbeelden van elektrotechnische installaties die in veel situaties onmisbaar zijn:

  • Schakel- en verdeelinrichtingen
  • Verlichtingssystemen
  • Noodstroomsystemen
  • Communicatiesystemen
  • Beveiligingssystemen

Schakel- en verdeelinrichtingen
Onder schakel- en verdeelinrichtingen vallen systemen die elektrische stroom kunnen verdelen over verschillende circuits en gebruikers en elektrische stroom in en uit kunnen schakelen. Deze installaties zijn cruciaal voor het veilig en efficiënt leveren van elektriciteit aan verschillende apparaten en systemen.

Verlichtingssystemen
Er zijn veel verlichtingssysteem, van eenvoudige lampen tot geavanceerde systemen die de verlichting automatisch aanpassen aan het omgevingslicht of de aanwezigheid van mensen.
Verlichtingssystemen zijn essentieel voor het verlichten van gebouwen, winkels en openbare ruimtes. De juiste soort verlichting kan ervoor zorgen dat een winkel of kantoor optimaal verlicht wordt. In een winkel wil je de etalage in de spotlight hebben staan, de kledingrekken goed verlicht hebben en ook het licht in de pashokjes is een belangrijke factor in de winkelervaring. Op kantoren wil je goed verlichte werkplekken, de kleur en helderheid van de verlichting speelt zelfs een rol in de productiviteit van de medewerkers.

Noodstroomsystemen
Noodstroomsystemen zijn onmisbaar voor het voorkomen van uitval van apparatuur en systemen tijdens stroomstoringen of andere noodsituaties. Noodstroomsystemen zorgen ervoor dat belangrijke apparatuur en systemen blijven werken, zelfs als de stroom uitvalt. Denk hierbij aan de noodverlichting, deze moet ten alle tijden blijven branden. In het Bouwbesluit 2012 van de Rijksoverheid staat dat noodverlichting verplicht is in een verblijfsruimte voor meer dan 75 personen. Daarnaast is noodverlichting verplicht in alle besloten ruimtes die deel uitmaken van een beschermde vluchtroute vanuit die verblijfsruimte.

Communicatiesystemen
Communicatiesystemen, zoals telefoon- en datanetwerken, zijn van cruciaal belang voor het delen van informatie en het communiceren met andere mensen en organisaties. Zonder goede internetverbinding kunnen veel bedrijven niet werken. Een goed datanetwerk is van belang zodat er overal waar nodig een stabiel internet netwerk is.

Beveiligingssystemen
Beveiligingssystemen, zoals camerabeveiligingssystemen, toegangssystemen en inbraakalarmen, zijn onmisbaar voor het beschermen van eigendommen en personen tegen inbraak en andere misdrijven. Strategisch geplaatste beveiligingscamera’s bewaken een bedrijf dag en nacht. Bovendien heeft een goed cameranetwerk een preventieve werking tegen vandalisme, diefstal en overvallen. Met een toegangssysteem kunnen alleen geautoriseerde personen het pand, of een gedeelte van het pand betreden.

https://www.dkelektra.nl/diensten/elektrotechnische-installaties/