Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Scriptie nakijken – 3 tips die je zelf kunt doen

Het is al bekend dat we graag aanbevelen dat studenten hun scriptie laten nakijken door een professioneel scriptiecorrectiebureau zoals Scriptium. Het is na maandenlang zwoegen gewoon heerlijk als iemand anders er eens een blik op werpt en kan benoemen wat er wellicht allemaal nog beter kan. Je kunt natuurlijk eeuwig zelf naar zo’n document blijven staren, maar op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. Toch zijn er wel zaken die je na het schrijven kunt controleren en zelf kunt nakijken. We hebben 3 tips op een rijtje gezet.

 

Tip 1: Verwijsstijl en bronvermelding

Oh, oh, oh, hoeveel scripties zijn er wel al niet afgewezen omdat de bronvermeldingen niet aan de regels voldeden. Van alle studenten die beschuldigd worden van plagiaat, heeft het overgrote deel niet eens doorgehad dat ze plagiaat pleegden. Het is namelijk te makkelijk om net even een regel niet goed toe te passen of een bronvermelding niet goed op te stellen. En dan pleeg je dus al plagiaat. Daarom zeggen wij: laat je bronnen controleren door een apa-specialist van Scriptium, maar controleer ook zeker zelf je bronnenlijst. Heb je bijvoorbeeld gekeken of al je bronverwijzingen in de lopende tekst ook terug te vinden zijn in je literatuurlijst? En staan er andersom geen bronnen in je lijst die helemaal niet gebruikt zijn in je tekst? En staan de bronnen in je lijst wel op alfabetische volgorde?

 

Tip 2: afbeeldingen verwerken

Onderdeel van een correcte bronvermelding is de verwerking van afbeeldingen, tabellen, grafieken en figuren. Je mag nooit zomaar een afbeelding in een scriptie verwerken. Zelfs als een afbeelding eigenlijk alleen maar ter illustratie of opleuking in een scriptie staat, moet er een bronvermelding onder en een ondertitel. Ook moeten alle afbeeldingen voorzien worden van een nummer. En dan verwijs je dus in de lopende tekst terug naar dat nummer. Dat is overigens ook iets om te controleren: vermeld je echt elke afbeelding en tabel in je tekst? Een ‘zwevende’ tabel of afbeelding is een tabel of afbeelding die niet terugkomt in de lopende tekst, en dan is het voor de lezer niet duidelijk waarom zo’n figuur vermeld wordt. Een corrector van Scriptium zal tijdens het nakijken van je scriptie op inhoudook zeker dergelijke zaken opmerken.

 

Tip 3: voetnoten

Het gebruik van voetnoten is bij sommige verwijzingsstijlen verplicht. Ook juridische scripties staan vaak vol met voetnoten omdat die verbonden zijn aan een correcte bronvermelding. In dat geval ontkom je dus niet aan voetnoten en soms hele lange voetnootsecties onderaan de pagina. Wij zeggen: controleer ook die tekstsecties grondig op typefouten en taalfouten. Het is vaak kleine tekst die moeilijk te lezen is, en een typefout sluipt er snel in. Ook is de tekst in voetnoten vaak onderhevig aan dubbele spaties en interpunctiefouten. Kijk er dus nog eens goed naar. Gelukkig pikt de spellingscheck nederlands van Word de voetnootteksten wel op en dat kun je dus uitstekend gebruiken.

https://www.scriptium.nl/