Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Klassieke bankovervallen

Je ziet het altijd in de films en series, een groep mensen die maskers dragen en tot de tanden bewapend zijn. Ze stappen in een busje en gaan met hun pistool een bank binnen of een juweelzaak, soms ook nog wel eens op klaarlichte dag. De arme klanten moeten gaan liggen en hun handen laten zien terwijl ze gegijzeld worden, en de bankier wordt onder schot gehouden tot hij de juiste kluiscombinaties heeft en zo het geld aan de boeven kan overhandigen. Dan is er net op tijd een sirene, en de boeven schrikken hiervan en vertrekken zo snel mogelijk. Dit is wat we noemen een klassieke overval. En deze overvallen zijn heel erg zeldzaam in Nederland, dus denk maar niet dat je zo’n situatie in het echt ooit zult mee maken.

De klassieke bankovervallen zijn afgenomen sinds 2014. Het komt bijna niet meer voor dat een dief naar binnen loopt met een geweer in zijn hand en iedereen onder schot houdt. Deze afname is over de jaren heen steeds logischer geworden. Op een rijtje zie je waarom dit is afgenomen.

Inbrekers willen minder risico nemen. Tegenwoordig is een bank binnenlopen met een geweer een heel slecht idee. Meestal hebben de beveiligers al van alles in de gaten en wordt het geweer uit je handen getrokken. Het is niet mogelijk om onopgemerkt door de buitenwereld geld te stelen en dan weer weg te gaan zonder dat er gevolgen zijn.

Ook is het zo dat banken en juweelzaken nu veel meer beveiliging hebben. Een alarmsysteem die na elke kleine beweging afgaat en de politie waarschuwt is onmisbaar. Ook is er vaak een camerainstallatie. Zo kan de politie precies zien waar de dieven zijn.

Tegenwoordig is het ook een feit dat bankieren achter kogelvrij glas zitten. Een geweer schrikt ze niet af! Ze kunnen met één knop de politie bellen.

 

 

 

 

 

http://www.groenewegendelft.nl