Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Een hoed of pet passen

Wat is je hoofdmaat? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt bij hoeden- en pettenwinkels. Toch zijn de meeste mensen verbaasd als ze deze vraag gesteld krijgen. Maar in een schoenenwinkel vragen de verkopers toch ook naar je schoenmaat om te weten welke schoenen je zouden passen. Wel, iedereen heeft net als een schoenmaat ook een hoofdmaat. Vandaar dat verkopers deze vraag ook stellen in een hoeden- of pettenwinkel. 

Want het is belangrijk om een pet of hoed te vinden die goed past en dus comfortabel zit. Als een hoed te klein is zal hij knellen en als petten te groot zijn kunnen ze gaan vliegen. Dat is niet de bedoeling, daarom is het dus nodig om de juiste maat te kopen. Meestal kunnen verkopers met ervaring wel snel zien welke maat de klant nodig heeft, maar de maat is ook eenvoudig op te meten. Daarvoor gebruik je gewoon een lintmeter of textielmeter om de omtrek rond het hoofd te meten. Daarbij zorg je dat je ongeveer een vinger dik boven de wenkbrauwen en de oren meet. Dan weet je je hoofdmaat, bij een hoed wordt dat ook wel eens een entrée genoemd.

Bij mannen is de hoofdmaat meestel 57 cm of 58 cm, maar er zijn houden van 54 cm tot 62 cm te koop. Natuurlijk zijn er ook nog maten daarboven en daaronder, maar dat is al extreem. Voor mannen is het dus makkelijk goede hoeden en caps te vinden, voor vrouwen ligt dat anders. De gemiddelde vrouw heeft een hoofdmaat van 54  cm of 55 cem, maar alle hoeden en petten voor vrouwen worden in één maat gemaakt. Vrouwen moeten dus zelf hoofddeksel per hoofddeksel aftasten wat hun het best past. Het is dus een kwestie van te zien welke hoeden en petten groot, normaal of klein tailleren.

https://www.snapbacks.nl/