Een warmtepomp is feitelijk hetzelfde als een koelkast maar dan omgedraaid. In plaats van verkouden moet de warmtepomp verwarmen. Dit gebeurt met behulp van een koudemiddel, een speciaal soort vloeistof die al op hele lage temperatuur kookt en verdampt. De warmtepomp is een ingenieus systeem dat waarschijnlijk op lange termijn alle CV ketels gaat vervangen. Hier onder leg ik kort uit hoe een warmtepomp precies werkt.
Het opvangen van warmteDe eerste stap van een warmtepomp is het opvangen van lucht. Lucht, hoe koud die ook is bevat thermische energie. Het principe van een warmtepomp is om deze energie op te vangen en te versterken. Daarvoor wordt de lucht dus opgevangen. De lucht loopt dan door een vorstvrije vloeistof of koudemiddel. Deze vloeistof heeft als eigenschap dat hij op hele lage temperatuur al kookt en verdampt. De lucht loopt langs de vloeistof en geeft daardoor warmte af aan de vloeistof. De vloeistof gaat door deze warmte koken en loopt omhoog naar het tweede deel van de warmtepomp.
Het verwarmen van het koudemiddelHet iets verwarmde koudemiddel loopt nu dus, als gas, door naar de volgende stap in de warmtepomp. Het koudemiddel is echter nog niet warm genoeg om de ruimte te verwarmen, daarvoor moet het nog stijgen in temperatuur. Daarom loopt het nu door een compressor heen. De compressor verhoogt de druk van het gas waardoor het verwarmt. Daarna is het warm genoeg om de ruimte te verwarmen. Daarmee loop het door naar de derde cyclus.
Het verwarmen van de ruimteIn de derde cyclus loopt het, inmiddels verwarmde koudemiddel, langs een object dat het in staat stelt haar warmte af te geven. Bijvoorbeeld een radiator, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Nadat de warmte is afgegeven moet het koudemiddel natuurlijk weer koelen om weer een volledig nieuwe cyclus te doorlopen. Om die verkoeling te bereiken loopt het koudemiddel door een expansievat. Dat zorgt er voor dat de temperatuur daalt. Dan is het koudemiddel weer koud genoeg om warmte te onttrekken aan lucht en kan een nieuwe cyclus beginnen.
|