Teazy
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je op letten bij een huis kopen met broer?

Een huis of andere woning kopen is altijd een mooie investering. Echter zijn de prijzen van de huidige woningmarkt erg hoog. Daarom wordt er steeds vaker samen met een familielid een woning gekocht. Droom je ervan om samen met een broer of zus een huis te kopen? Dan is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden betreffend een hypotheek.

 

Waarom samen een huis kopen met een familielid?

Een huis of perceel kopen met een familielid zoals een broer of zus heeft een aantal voordelen. Om te beginnen is samen veel meer hypotheek mogelijk. Samen met een broer of zus kan je ook meer eigen geld inbrengen bij de aankoop. Zo is het voor velen toch mogelijk om eindelijk dat eerste huis te kopen. Als gevolg kan je dus ook ruimer wonen dan alleen kopen. Bovendien is het gezellig en kan je de eventuele hoge huur opzeggen.

 

Stappenplan van hypotheek tot huis

Of je nou alleen een huis wilt kopen of samen met een familielid, bepaalde stappen moeten worden genomen. De eerste stap is de maximale hypotheek berekenen. Dit kan bijvoorbeeld door met je eigen bank te gaan praten. De hoogte hiervan is afhankelijk van jullie inkomens en andere leningen op naam. Vervolgens is het belangrijk om te inventariseren hoeveel geld jullie zelf hebben voor de hypotheek. Wanneer deze zaken op orde zijn, is het belangrijk om de waarde van jullie eventuele huidige woningen te berekenen. Daarna kunnen jullie samen de waarde van het droomhuis bepalen. Vervolgens gaan jullie bieden en onderhandelen. Ten slotte dient een koopakte te worden getekend en een wordt er een bezoek aan de notaris gebracht.

 

Belangrijke zaken om rekening mee te houden

Als je het dus wel wat lijkt om samen met je broer of zus een huis te kopen, is de eerste stap de hypotheek. Steeds vaker doen mensen het verzoek voor een broer zus hypotheek. Echter doen banken hier meestal niet aan mee. Daarom is het belangrijk om een andere instantie te vragen om hulp. Bovendien is het essentieel om rekening te houden met de woonsituatie. Het is namelijk verplicht om samen daadwerkelijk onder 1 dak te wonen. Vanzelfsprekend moeten de familieleden op hetzelfde adres zijn ingeschreven. Tevens is het belangrijk om hiervoor regelingen te treffen over zaken zoals maandlasten.