Teazy
Image default
Woning en Tuin

Beukenhaag: Een waardevolle toevoeging aan je tuin

Een beukenhaag is een uitstekende keuze voor elke tuinliefhebber. Deze haag biedt niet alleen een natuurlijke afscheiding, maar voegt ook schoonheid en structuur toe aan je buitenruimte. Het is belangrijk om te weten hoe je een beuken haag kopen kan en hoe je deze kunt verplanten om de beste resultaten te bereiken. 

Beuken haag kopen: Waar op te letten 

Bij het kopen van een beukenhaag zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden. Kies voor gezonde planten die stevige, groene bladeren hebben en vrij zijn van ziekten of plagen. Beukenhagen kunnen zowel groen (Fagus sylvatica) als rood (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’) zijn. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je tuin. Koop je beukenhaag bij een betrouwbaar tuincentrum of een gespecialiseerde kwekerij om zeker te zijn van de kwaliteit. 

De beste tijd om een beukenhaag te planten 

De ideale tijd om een beukenhaag te planten is in het najaar of het vroege voorjaar. Tijdens deze periodes zijn de planten in rust en kunnen ze zich goed vestigen voordat de groeiperiode begint. Zorg ervoor dat je een plek kiest met goed doorlatende grond en voldoende zonlicht. Beukenhagen gedijen het beste in kalkrijke grond, dus overweeg om kalk toe te voegen als je grond zuur is. 

Beukenhaag verplanten: Stappen en tips 

Een beukenhaag verplanten vereist enige zorg en aandacht. Graaf eerst een ruime sleuf rond de planten om de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Zorg ervoor dat de nieuwe plantlocatie voorbereid is met goed doorlatende, vruchtbare grond. Verplant de haag in de rustperiode, bij voorkeur in het najaar of vroege voorjaar. Plaats de planten in hun nieuwe positie, vul de grond aan en druk stevig aan. Geef de haag na het verplanten voldoende water om de wortels te helpen zich te vestigen. 

Verzorging na het verplanten 

Na het verplanten van je beukenhaag is het belangrijk om de planten goed te verzorgen. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, en bescherm de jonge planten tegen extreme weersomstandigheden. Snoei de haag regelmatig om een dichte en gezonde groei te bevorderen. Dit kan het beste gebeuren in juni en september. Gebruik een organische meststof om de haag van de nodige voedingsstoffen te voorzien en de groei te stimuleren.