Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Verlichting in de witgoed

Verlichting types in de witgoed: Door witgoed bedrijven vinden

 

Voorlichting is goed als:

* Voor werkruimten: De kwantiteit voldoende is en de kwaliteit aangepast is aan de werkzaamheden, die in die ruimten moeten worden verricht. De verlichting moet bijdragen aan een voorkomen van te snel optredende vermoeidheid en daardoor aan een verminderen van de kans op fouten bij de werkzaamheden.

– voor woonruimten: de verlichting een bijdrage levert aan het behaaglijkheidsgevoel.

– voor gangen, trappen en hallen: de verlichting de verkeerdsveiligheid bevordert volgens witgoedbedrijven-vinden.nl

In werkruimten zal de verlichting dus duidelijk doelgericht zijn d.w.z. het sort werkzaamheden is bepalend voor hoeveelheid en kwaliteit van het licht. In woonruimten zal sfeerverlichting of accentverlichting gecombineerd worden met verlichting voor bijvoorbeeld lezen, naaien of ontspanning.

 

Enkele lichttechnische begrippen

 

De kwaliteit van het licht bepaalt in hoge mate of de kleurweergave juist is. Deze lichtkwaliteit hangt af van de lichtkleur en de kleurweergave-index van de lichtbron.

Licht is een elektromagnetisch golfverschijnsel, waarvan de golflengte tussen 450 en 750 nm m ligt. De kleur van het licht hangt samen met de golflengte van het uitgezonden licht.

Kleur:

Welke kleur we zien hangt af van de eigenschappen van het oog. Het oognetvlies bevat staafjesen kegeltjes. De staafjes reageren op zeer gerninge lichthoeveelheden. Ze zijn niet gevoellig voor kleurindrukken , maar alleen voor helderheidsverschillen. De maximale gevoeligheid ligt ongeveer bij 510 nm. S’nachts zien we, bij weinig licht, de voorwerpen da nook alleen in grijstinten en niet gekleurd. Bij veel licht overdag werken de kegeltjes. Deze zijn zowel voor kleurindrukken als voor heldersheidverschillen gevoelig. 

Mengen:

Het maximum van de gevoeligheid ligt bij 550 nm. In licht dat we wit noemen komen alle golflengten van de zichtbare straling voor. Zonlicht en lamplicht zijn ongeveer wit. We kunnen ook wit licht maken door het licht van een rode lamp, groene lamp en blauwe lamp te mengen. Dit noemen we additieve kleurmenging.