Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Suède schoenen onderhouden

Suède is een mooi, maar lastig materiaal. Het is namelijk lastig om suède weer mooi schoon te krijgen. Dit is geen ramp wanneer je bijvoorbeeld schoenen hebt welke donker suède zijn, maar wanneer je iets hebt wat van suède is in een wat lichtere kleur, kan dit erg vervelend zijn. Bovendien is het verven van leer leuk en makkelijk om je leren producten er weer als nieuw uit te laten zien, maar suède verven is toch een vak apart. Je hebt er speciale verf voor nodig en het aanbrengen vergt ook een speciale aanpak. Wanneer je schoenen echt heel erg vies geworden zijn en ze een schoonmaakbeurt nodig hebben, of wanneer je ze opnieuw wilt verven zijn er een aantal dingen die je nodig hebt. Gewone leerverf werkt niet op suède dus als eerste heb je speciale verf nodig. Daarnaast moet je ook de juiste borsteltjes hebben en een kommetje met wat heet water. 

 

De suède verf die je nodig hebt voor het verven van dit materiaal is een beetje te vergelijken met schoenpoets. Als eerste moet je je schoenen goed schoon maken. Als je dit niet doet blijft de verf namelijk niet goed zitten. Je maakt de schoenen schoon door deze vijf minuten boven het bakje met heet water te houden. Het materiaal wordt dan soepel waardoor het grootste deel van het vuil gemakkelijk weg te halen is. Je haalt het vuil weg met de stroeve kant van het borsteltje. Het is belangrijk om met het suède mee te wrijven en niet tegen de richting in de gaan. Dit kan namelijk het suède lelijk maken. Wanneer je schoenen echt heel vies zijn en je het vuil er niet uit krijgt door met het suède mee te wrijven, kun je heel voorzichtig en met beleid tegen de schoenen inwrijven. 

Om de schoenen te verven moet je een kwastje voorzichtig in suède verf dippen en de schoen daarna met beleid verven. Laat de verf goed drogen voordat je de schoenen weer gaat gebruiken.