Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Kookgedrag en de witgoed

Kookgedrag en de witgoed : Door de witgoed monteur Amsterdam

 Houdt men het deksel op de pan, dan wordt een deel van de verdampingswarmte als condensatiewarmte teruggewonnen, zodat minder energie nodig is om het evenwicht te handhaven. Bij weinig gecompliceerde kooktoestellen wordt het vermogen met de hand (op het gevoel) ingesteld. Dus gas lager draaien of elektrische kookplaat op een lagere stand zetten.

Vermogen

 

Volgens de witgoed monteur kan  de vermogen ook automatisch geregeld worden. Het vermogen van de verwarmingsbron wordt dan automatisch aangepast op grond van een temperatuurmeting. Deze automatische regeling is bij elektrische kooktoestellen in het algemeen eenvoudiger re realiseren dan bij gaskooktoestellen.

Behandelingstemperatuur > 100 C. Behandelingstemperaturen boven 100 C zijn niet op natuurlijke wijze begrensd. Bij gebruik van boter, margarine, olie of vet zal- bij voldoende warmtetoevoer- de temperatuur boven 100 C stijgen omdat het kookpunt van deze stiffen > 100 C is. Deze stiffen zorgen niet alleen voor een geode warmte-overdracht en een min of meer gelijkmatige temperatuurverdeling, maar ze dragen ook bij aan de geur en smaak van het bereide product.  Omdat de behandelingstemperatuur van de meeste produkten beneden het kookpunt van deze stiffen ligt, moet de toevoer van de hoeveelheid warmte door de warmtebron op een bepaalde waarde ingesteld en eventueel geregeld kunnen worden. Dit geldt ook bij convectiewarmte in hetluchtovens en voor infrarood en hoogfrequentstraling.  Pannen, schalen en schotels Als gereedschap bij het koken, bakken en braden zijn diverse soorten pannen, schalen en schotels nodig. We noemen er enkele: kookpannen (melkkoker en eierkookpan zijn special kookpannen), stoompannen, braadpannen, frituurpannen, ovenschotels, steelpannen, vuurvaste schalen e.d. We kunnen aan dit gereedschap een aantal onderdelen onderscheiden: – de bodem

-de opstaande zijwanden

-het deksel

-de handgrepen

Al deze onderdelen en ook het gereedschap als geheel moeten aan een aantal eisen voldoen om doelmatig te zijn.