Teazy
Image default
Shopping / Home and Garden

Filamenten PLA en ABS

Het is een beetje een lastig woord; filamenten. Filament is plastic wat wordt gebruikt bij het 3d printen of tekenen met een 3d pen. Dit plastic is een dunne streng dat meestal op een rol zit of bestaat uit staafjes. Er zijn rollen van 5 en 10 meter en de staafjes zijn over het algemeen 30 cm lang. Er zijn verschillende soorten filamenten. De meest gebruikte zijn PLA en ABS. Ze hebben beide een diameter van 0,25 mm, waardoor ze in praktisch alle printers en pennen passen. Maar pas op, want niet alle printers en pennen zijn geschikt voor zowel PLA als ABS. Er zijn printers die alleen met ABS werken, en printers alleen geschikt voor PLA.

Filamenten als pakket

Het 3d tekenen met een 3d pen is onder kinderen enorm gewild. En kinderen houden vaak van veel vrolijke kleuren. Filamenten zijn dan ook vaak per pakket te koop. Dit betekent dat u bijvoorbeeld 6, 10 of 20 kleuren tegelijkertijd met een pakket aanschaft. Dit is ook veel goedkoper dan afzonderlijk kleuren te bestellen. Waar u op moet letten is het aantal meters van een bepaalde kleur. Zo kunt u een goede vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders wat betreft prijs. Een prijsverschil tussen ABP en PLA is er niet.

Bijzondere filamenten met bijzondere effecten

Naast de pakketten filamenten die vaak alleen bestaan uit de kleuren uit de regenboog, zijn er ook filamenten die een speciaal effect opleveren. Zo zijn er de fluoriserende filamenten, deze zijn bijzonder fel van kleur. Er zijn ook transparante filamenten, zoals doorschijnend rood of groen. En wat dacht u van de glow in the dark filamenten. Deze geven licht in het donker, terwijl ze overdag gewoon wit zijn. De nieuwste trend in filamenten zijn de houtlook versies. Maar ook metallook is een geliefd filament.