Teazy
Image default
Woningen

Zo richt je je lampen in

Het inrichten van je huis kan ontzettend leuk zijn. Soms is het toch wat lastig om de ruimtes goed in te richten. Lampen kunnen zo’n onderdeel zijn dat als lastig ervaren wordt. Er zijn zoveel verschillende soorten lampen. Zo heb je een hanglamp slaapkamer maar ook een vloerlamp. Hoe weet je wat je nodig hebt of wat leuk staat in je kamer? Hieronder staan een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Locatie

Wanneer je een lamp gaat uitkiezen is het belangrijk om de locatie van de lamp in gedachten te houden. Denk hierbij aan de grootte van de ruimte en het doel van de lamp. Wanneer je een kleine ruimte hebt, is het verstandig om een kleinere lamp te nemen zodat de lamp niet overweldigend overkomt. Met een grote ruimte kun je een lamp het middelpunt van de ruimte laten worden door een grote lamp te nemen. Het doel van de lamp is belangrijk omdat je zo weet wat voor lichtbron je nodig hebt. Als je graag leest voor het slapen gaan is een tafellamp zwart met een goed leeslicht geschikt voor je. Voordat je een lamp koopt is het dus belangrijk om te weten wat voor je lamp je eigenlijk nodig hebt.

Intensiteit

Kijk naar wat voor intensiteit je graag wilt. Sommige mensen hebben graag fel licht terwijl andere daar juist niet goed tegen kunnen. Het is hierom belangrijk dat je een lamp kiest die de juiste intensiteit heeft. Sommige lampen beschikken over dim knoppen. Hiermee kun je de lamp feller of zachter zetten. Dit is ideaal voor mensen die verschillende soorten intensiteit willen voor verschillende tijden op de dag of die soms hun lampen als sfeerverlichting gebruiken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om verschillende kleuren licht te nemen. Dit is vooral leuk als accent- of sfeerverlichting. Denk hierbij aan rood of blauw licht. Je kunt met gekleurd licht een unieke sfeer creëren en dit is vooral leuk voor als je gasten over de vloer hebt.

Hoogte van de lamp

Bij het plaatsen van de lamp is het belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte van de lamp. Dit beïnvloedt namelijk de effectiviteit van de lamp. Hierbij moet je rekening houden met de hoogte van het plafond, afstand tot het oppervlak dat je wilt verlichten en natuurlijk het doel van de lamp. Wanneer je een hoog plafond hebt, kun je een langere hanglamp nemen dan wanneer je een laag plafond hebt. Voor de afstand tot het oppervlak is het belangrijk dat de lamp op een geschikte hoogte wordt geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een bureaulamp dat boven op je werk schijnt.