Teazy
Image default
Electronica en Computers

Wat zijn OLED TV's?

Als u op zoek bent naar de nieuwste en meest geavanceerde televisietechnologie, dan is OLED TV wellicht iets voor u. OLED-technologie maakt gebruik van organische verbindingen die licht afgeven wanneer er stroom doorheen gaat, waardoor het beeldscherm zelf licht kan produceren zonder de noodzaak van een achtergrondverlichting. Dit zorgt voor diepere zwarttinten, betere kleurweergave en een bredere kijkhoek dan traditionele LCD TV’s.

Bovendien bieden OLED TV’s de mogelijkheid om ultra-dunne en flexibele schermen te produceren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de technologie achter OLED TV’s en hun voordelen.

Wat is OLED-technologie en hoe werkt het?

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is een technologie die gebruik maakt van organische materialen om licht te produceren wanneer er stroom doorheen gaat. Dit in tegenstelling tot traditionele LED-technologie waarbij er achtergrondverlichting nodig is om het beeld te produceren.

Een OLED-scherm bestaat uit verschillende lagen organische materialen die op elkaar zijn gestapeld. Wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd, worden de organische lagen geactiveerd en geven ze licht af. Het gebruik van organische materialen zorgt voor een aantal voordelen, zoals betere zwartwaarden, heldere kleuren en een bredere kijkhoek.

Er zijn twee soorten OLED-schermen: passieve-matrix OLED (PMOLED) en actieve-matrix OLED (AMOLED). PMOLED-schermen zijn over het algemeen kleiner en worden vaak gebruikt in kleinere elektronische apparaten zoals smartwatches. AMOLED-schermen daarentegen zijn groter en worden vaak gebruikt in televisies en smartphones.

Over het algemeen wordt OLED-technologie beschouwd als de meest geavanceerde beeldschermtechnologie op de markt vanwege de superieure beeldkwaliteit en de mogelijkheid om ultra-dunne en flexibele schermen te produceren.

Wat zijn de voordelen van OLED TV’s ten opzichte van andere typen televisies?

Er zijn verschillende voordelen van OLED TV’s vergeleken met andere typen televisies, waaronder:

Diepere zwartwaarde

Aangezien elke pixel in een OLED TV individueel verlicht wordt, kan deze volledig uitgeschakeld worden om een perfecte zwartwaarde te bereiken. Dit in tegenstelling tot traditionele LCD TV’s

Heldere kleuren

De beste OLED TV’s kunnen ook een breder kleurengamma weergeven dan traditionele LCD TV’s, waardoor de kleuren er helderder en levendiger uitzien.

Bredere kijkhoek

Bij traditionele LCD TV’s verandert de kleur en helderheid van het scherm wanneer u vanuit een schuine hoek kijkt. Bij OLED TV’s blijft de kleurweergave echter consistent, ongeacht de kijkhoek.

Dunner en flexibeler scherm

Omdat OLED TV’s geen achtergrondverlichting nodig hebben, kunnen ze worden geproduceerd met een veel dunnere en flexibelere display. Dit betekent dat OLED TV’s kunnen worden gebogen en zelfs opgerold, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen waarbij een hoge mobiliteit gewenst is.

Wat kost een OLED-TV?

OLED TV’s zijn over het algemeen duurder dan traditionele LCD TV’s van vergelijkbare grootte. Dit komt omdat het productieproces van OLED TV’s complexer is en er momenteel minder fabrikanten zijn die deze technologie gebruiken. Bovendien zijn OLED TV’s vaak voorzien van de nieuwste technologieën en functies, zoals 4K-resolutie en HDR-ondersteuning, wat de prijs nog verder opdrijft.

De prijzen van OLED TV’s variëren sterk, afhankelijk van de grootte, merk en functies. In het algemeen kost een 55-inch OLED TV ongeveer € 1.500 tot € 2.000, terwijl een 65-inch OLED TV kan oplopen tot € 4.000 of meer.

Hoewel OLED TV’s duurder zijn dan traditionele LCD TV’s, zijn ze wel concurrerend geprijsd ten opzichte van andere high-end televisies, zoals QLED TV’s en Sony’s Z9D-reeks. Het is belangrijk om te onthouden dat OLED TV’s over het algemeen een betere beeldkwaliteit bieden dan andere televisies, wat de hogere prijs rechtvaardigt voor mensen die op zoek zijn naar de beste kijkervaring.