Teazy
Image default
Aanbiedingen

Jaarrekening opstellen

Het proces van een jaarrekening opstellen en indienen bij de Kamer van Koophandel is iets wat veel eigenaren van bedrijven ieder jaar weer moeten doen. Of je het nu zelf wilt opstellen of het opstellen van de jaarrekening uit handen geeft aan je accountant of financieel adviseur, het is gunstig om een voorsprong te hebben bij de voorbereiding en al je documenten op orde te hebben.

 

Wat is een jaarrekening?

Je moet de jaarrekening van je bedrijf beschouwen als het ultieme financiële verslag van het bedrijf. Je gaat uitleggen wat je gedurende het betreffende boekjaar hebt gedaan. Door het zo te doen, maak jij of je accountant in wezen de financiële balans van het bedrijf op. Een jaarrekening opstellen kan voor een beginnende ondernemer een behoorlijke uitdaging zijn. Als gevolg hiervan is het dan ook vrij normaal voor nieuwe bedrijven om hun jaarrekening te laten samenstellen door een ervaren persoon. Als je echter een klein bedrijf bezit, kun je het opstellen van de jaarrekening ook zelf doen. 

 

Verplichte goedkeuring

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het verplicht is voor de financiële overzichten van grotere organisaties om te worden beoordeeld en goedgekeurd door een belastingadviseur of een accountant. In een dergelijke situatie zou je kunnen nadenken over de vraag of het, wat betreft de hoeveelheid geïnvesteerde tijd, niet voordeliger is om het gehele proces uit te laten besteden.

 

Een jaarrekening voor een ZZP’er

In het geval van een eenmanszaak, wat veel voorkomt bij ZZP’ers en freelancers, ben je vrijgesteld van de verplichting om een jaarrekening in te dienen. Je bent wel verplicht een balans en een winst- en verliesrekening op te stellen voor het einde van het boekjaar als je je bedrijf als eenmanszaak voert. Als je een derde inhuurt voor je administratieve taken, wordt dit vaak geregeld voor je. Daarom is het laten maken van een jaarrekening niet per se belangrijk voor de belastingdienst. Je moet waarschijnlijk een gesprek hebben met je accountant over de vraag of gedetailleerde financiële overzichten in jouw geval relevant zijn.

 

Wanneer moet je jaarrekening worden ingediend?

Het is mogelijk dat de deadline voor een jaarrekening verandert, maar in het algemeen eist de Kamer van Koophandel dat jij de jaarrekening uiterlijk 8 dagen moet hebben gedeponeerd na de vaststelling. De termijnen voor het vaststellen kunnen per juridische organisatie verschillen. Als een verzoek om uitstel is gedaan, heeft het bestuur tot vijf maanden na afloop van het boekjaar en nadat de aandeelhouders hun goedkeuring hebben gegeven de tijd om een jaarrekening samen te stellen en voor te leggen. 

 

Tip: Boekjewinst.nl