Teazy
Image default
Financieel

Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?

Wat we te vaak zien, is dat een groot deel van de mensen bij het afsluiten van een hypotheek voor het kopen van een woning kijkt naar alleen het rentepercentage. Dit is immers wat voor veel mensen belangrijk is, omdat dit bepaald hoeveel ze maandelijks moeten gaan betalen. Toch is er veel meer dan dat en zijn er tal van andere factoren om rekening mee te houden wanneer jij voornemens bent een hypotheek af te sluiten. Kies je voor het afsluiten van een hypotheek bij Ikbenfrits, dan wordt hier samen met jou als koper naar gekeken. Om je een idee te geven welke zaken belangrijk zijn naast de hoogte van de rente, hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

 

Kijk naar de kosten

Op het moment dat je naar een hypotheekverstrekker gaat, is het goed om te kijken naar zowel de kosten, alsook de eventuele opbrengsten die een voorstel voor een nieuwe hypotheek met zich meebrengt. Hierbij is het wel belangrijk goede te kijken naar de juiste uitgangspunten, zoals de WOZ-waarde van de woning, maar ook het uiteindelijk rendement wat je verwacht te krijgen op het kopen van een woning. De waarde van je huis zal gaandeweg namelijk stijgen, waardoor je overwaarde krijgt en je huis dus meer waard is, dan de hypotheek die erop rust. Bij het kopen van een woning komen namelijk ontzettend veel andere kosten kijken, waar je in het begin misschien helemaal niet direct aan zult denken.

 

Maandlasten en woonlasten

Een belangrijk punt om direct onderscheid tussen te maken, dat zijn de woonlasten en de maandlasten. Onder de maandlasten die een hypotheek trekker benoemd, vallen alleen de kosten voor de hypotheek die je afsluit. Kijk je naar de woonlasten, dan komen hier ook allerlei andere zaken bij, zoals bijvoorbeeld de kosten voor het verzekeren van je woning, maar ook belastingen die je verplicht bent om ieder jaar af te dragen. Je kunt je namelijk wel voorstellen, dat de lasten van een duurdere woning vele malen hoger liggen en dus wel degelijk moeten worden meegenomen in het maken van een uiteindelijke berekening. Doe je dit niet, dan krijg je een vertekend beeld en ben je straks onderaan de streep meer kwijt, dan je op voorhand misschien had verwacht.

 

Welke risico’s zijn er?

Kies je ervoor om je rente 5 jaar vast te zetten, dan kan het zijn dat de rentestanden tegen die tijd een stuk hoger zijn. Je loopt dan het risico dat je meer moet gaan betalen. Andersom kan het natuurlijk ook dat de rente juist daalt. Het is dus aan jezelf om te bepalen hoeveel risico of je eigenlijk zou willen lopen. Wat vaak handig is om te doen, is om de hypotheekrente 10 jaar vast te zetten. Dit geeft je de mogelijkheid om de eerste jaren rustig te kunnen aflossen op je hypotheek en ook niet meer na hoeft te denken over eventuele stijgende of dalende rentes. Nadat deze eerste 10 jaar zijn verstreken, is de kans vrij groot dat de hypotheek die op het huis rust, een stuk lager is, dan de uiteindelijke marktwaarde bij verkoop van de woning. Wel is het dan van belang om een hypotheek af te sluiten waarbij je ook aflost. Kies je voor aflossingsvrij, wat overigens niet altijd meer kan, dan betaal je alleen de rente. Op het moment dat de huizenmarkt dan in elkaar stort, dan loop je het risico dat je woning onder water komt te staan. Niet erg, maar wel handig om rekening mee te houden.

 

Vroegtijdig aflossen

Een lage rente is natuurlijk ontzettend fijn, maar wat nu als je een prachtig geldbedrag hebt gewonnen of een erfenis hebt mogen krijgen? Hoe prettig is het dan om een deel hiervan af te lossen op je hypotheek? Er zijn hypotheekverstrekkers die dit geen enkel probleem vinden. Ook zijn er een aantal waarbij je dan een boete betaald. Ze lopen dan namelijk wel een bepaald bedrag aan rente mis. Vaak wordt deze plus nog wat extra’s op jou verhaald. Kijk dus goed welke mogelijkheden er zijn en kijk dus altijd of je de mogelijkheid hebt om jaarlijks een bepaald bedrag boetevrij te mogen aflossen.