Teazy
Image default
Woning en Tuin

Aan welke kosten moet je denken bij aardpen slaan?

Het hoofddoel van een aardpen is dat je geen hinder ondervindt van de ontsnappende stroom en dat deze de aarde ingeleid wordt. Men spreekt hier vaak over een aardpen slaan. Het slaan van een aardpen voorkomt het ontstaan van overspanning bij bijvoorbeeld een kortsluiting of een blikseminslag. Naast dat een aardpen zorgt dat je veilig woont is het ook verplicht om een goed aangesloten aardpen in de meterkast te hebben. Maar kun je deze zelf slaan? Of is het beter om dit uit te besteden aan een specialist? In dit artikel lees je meer over aardpen slaan kosten.

Kun je zelf een aardpen slaan?

Ondanks dat je heel handig kunt zijn en ervaring hebt met elektra is het niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan om een aardpen te slaan. Waarom kun je dit niet makkelijk zelf doen? Dat heeft te maken dat de aardpen aan het bestaande elektrische circuit verbonden met worden. Om deze verbinding te leggen kan het in sommige gevallen voorkomen dat de aardpen tot een diepte van 10 meter geslagen moet worden. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het grondwater en kan het per regio verschillen wat voor een soort grond je hebt. Genoeg zaken om rekening mee te houden en in gevallen van veiligheid is het belangrijk dat dit zorgvuldig en volgens de juiste richtlijnen wordt gedaan.

Aardpen laten slaan door een specialist

Zoals hierboven te lezen is, is het slaan van een aardpen geen klus om zelf in het weekend even te doen. Het slaan van een aardpen is een klus wat goed uitgevoerd moet worden door een vakman. Ook geeft het garantie dat het werk nauwkeurig wordt gedaan. Wanneer een elektricien klaar is met het slaan van de aardpen, voert hij een weerstandsmeting uit. Komt er iets uit de weerstandsmeting? Dan wordt meteen opgelost zodat de aardpen optimaal en veilig werkt. 

Een specialist een aardpen laten slaan heeft nog een bijkomend voordeel. Er zitten een aantal eisen aan verbonden. Zo is de maximale aardverspreidingsweerstand 166 Ohm in Nederland. Bij aarding moet de aardpen werken volgens de veiligheidsvoorschriften: de NEN 1010. Dit is de norm voor de elektrotechnische installatiebranche, zodat alle laagspanningsinstallaties veilig worden aangelegd maar ook dat het zorgt voor een veilige afschakeling wanneer er een fout is in de installatie. Dit geldt zowel voor het uitbreiden en het aanpassen van installaties. 

Aardpen slaan kosten

De kosten van het slaan van een aardpen hangt af van verschillende factoren:

  • Gaat het om een of meerdere woningen die een aardpen moeten laten slaan?

  • Op welke manier is de groepenkast ingericht? Er zit een verschil in het type automaat en smeltpatronen. Ook is het afhankelijk of er aardlekschakelaars aanwezig zijn.

  • Hoeveel meter aardelektroden moeten de aarde ingedreven worden zodat de juiste weerstandswaarde gehaald wordt?

Het meest gunstige geval is wanneer een hele straat of wijk voorzien moet worden van een aardpen. Dan kun je deze collectief inkopen, wat zorgt dat de kosten lager zijn (vanaf €125). Woon je in een oudere wijk en ben je er niet van overtuigd of jij en/of je buren een aardpen hebben. Laat je informeren en kijk of jullie dit gezamenlijk kunnen regelen. Op basis van bovengenoemde factoren kan het zijn dat de prijs iets afwijkt.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten