Teazy
Image default
Vervoer en transport

Cursussen die meetellen voor code95

Als je in bezit bent van bijvoorbeeld je vrachtwagenrijbewijs en deze gebruikt voor het beroepsmatig besturen van dit voertuig, dan dien je elke 5 jaar een nascholing te volgen. Dit is het geval bij voertuigen waarvoor je het rijbewijs C1, C, D1 of D nodig hebt. Deze nascholing is ook wel bekend onder de naam code95. Deze code is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de Europese Unie en voor chauffeurs die in de Europese Unie werken. Cursussen die meetellen voor deze nascholing zijn er in allerlei vormen. In dit artikel leggen we je uit welke cursussen meetellen voor de nascholing.

Algemeen

Voordat je start met een cursus in de vorm van praktijk of theorie is het belangrijk dat de opleider voldoet aan de voorwaarden die hiervoor gelden. De eerste voorwaarde is dat de opleiders door het CBR zijn erkend. De tweede voorwaarde is dat de nascholingscursussen die deze opleiders geven zijn gecertificeerd door het CCV.

Theoriecursussen

Voor code95 kun je zowel theorie- als praktijkcursussen doen. Cursussen die mogelijk zijn gaan onder andere over de actualisering van kennis en de vakbekwaamheid. Ook kan gedacht worden aan een ADR-certificaat, EHBO voor beroepschauffeurs, sociale veiligheid en veiligheidscertificaten. Ook zijn er per branche andere soort cursussen die belangrijk zijn. Denk hierbij aan cursussen over het vervoeren van speciaal transport of afval.

Praktijkcursussen

Er zijn zogeheten HNR en BBS cursussen, die allebei een ander doel hebben. Zo staat bij de cursussen HNR het onderwerp zuinig rijden centraal, waar bij de cursussen BBS het schadepreventief en veilig rijden centraal staat.

Er kan bij code95 gedacht worden aan cursussen die gaan over rijoptimalisatie, manoeuvreren, veilig werken met een vrachtauto en ook baantraining. Onder baantraining valt dan bijvoorbeeld slippen, uitwijken en remmen als vaardigheid, waarover je moet beschikken.

Registreren van je cursus

Nadat je de cursus hebt gevolgd is het van belang dat deze geregistreerd zijn door de opleider, bij het CCV. Geef dus vooraf aan dat de cursus meetelt als nascholing. Het is van belang om op de cursusdag je identiteitsbewijs mee te nemen, net als je rijbewijs voor het voertuig waarmee je de cursus gaat volgen. Uiteraard is het van belang dat je op tijd bent, omdat anders de cursus niet meetelt voor je code95. Als laatste is het van belang om aan het begin en einde de presentielijst van de cursus te tekenen.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/