Teazy
Image default
Woning en Tuin

Waarom zou je geld lenen?

Veel mensen zitten wel eens financieel krap en dan is het aantrekkelijk om wat geld te lenen. Maar is dat verstandig om te doen? Dat ligt er natuurlijk aan. Je moet je in ieder geval ervan bewust zijn dat geld lenen ook altijd geld kost, want het geleende bedrag moet je vaak met rente weer aflossen. Toch kan lenen een uitkomst zijn en in onze blog geven we aantal belangrijke redenen waarom mensen geld lenen.

Huis kopen? Dan moet je geld lenen

Wie heeft nu een paar ton op zijn bankrekening staan? Bijna niemand, toch? Daarom moet je ook geld lenen als je een huis wilt kopen. Je sluit dan niet een lening, maar een hypotheek af. Je gaat in gesprek met een hypotheekadviseur of een bank om te kijken hoeveel geld je zou kunnen lenen en wat dan je maandelijkse kosten worden om het bedrag verspreid over minimaal 30 jaar weer af te lossen. Uiteraard betaal je ook rente over je hypotheek, maar het is vrijwel de enige manier om een huis te kopen als je geen vermogen hebt.

Een nieuwe auto voor de deur

We rijden graag in mooie en goed uitgeruste auto’s. Vooral als we er veel gebruik van maken, maar een beetje auto kost al snel tienduizenden euro’s. Je kunt dus geld lenen om dergelijke aankopen te kunnen doen. Voor het kopen van een auto zou je het beste een persoonlijke lening kunnen afsluiten. Je krijgt het bedrag dan één keer op je rekening gestort en je betaalt over een vastgestelde periode van minstens een jaar het bedrag met rente in termijn terug. Zo kun je dus eenvoudig grote aankopen doen zonder dat je in één keer een smak geld hoeft neer te leggen.

Geld lenen om te studeren

Je kunt ook geld lenen om te studeren en dat wordt ook vaak gedaan. Opleidingen kosten veel geld en niet iedereen heeft het vermogen om de opleiding te kunnen betalen. Dan biedt een lening uitkomst. Uiteraard zijn hier speciale leningen voor die je bij een kredietverstrekker of bank kunt afsluiten. Of je kiest voor een persoonlijke lening. Dan kun je in ieder geval de studie volgen die je wilt. Een groot voordeel is dat je vaak met de genoten opleiding ook werk kunt krijgen dat goed betaalt. Dus je zou de lening op een later tijdstip ook weer versneld kunnen aflossen.

Extra financiële ruimte

We begonnen het blog al met het verhaal dat mensen soms krap bij kas zitten en dan is een beetje extra ruimte wel gewenst. Veel mensen kiezen dan ook voor geld lenen, zodat ze toch goed kunnen rondkomen. Doorgaans wordt er dan gekozen voor een doorlopend krediet. Het grote voordeel van een doorlopend krediet is dat je het bedrag kunt opnemen wanneer je wilt en dat je de afgeloste termijnen ook weer kunt opnemen. De keerzijde van de medaille is dat je te maken krijgt met variabele rentes en dat een doorlopend krediet vaak niet langer dan 3 jaar duurt.