Teazy
Image default
Hobby en vrije tijd

Waar moet je op letten als je piano wilt leren spelen

Piano spelen is een prachtige hobby, want je kunt mooie muziekstukken spelen of zelfs complete liedjes componeren. Maar voordat je als de volgende Wibi Soerjadi achter de toetsen plaatsneemt moet je natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent. Je moet het instrument eerst leren bespelen en in onze blog geven we een aantal handige tips en trucs over waar je op moet letten als je een startende pianospeler begint.

Inkoppertje! Neem lessen

Het is een open deur die we intrappen, maar het spreekt voor zich dat je pianolessen moet nemen. Een muziekleraar kan je echt goed kennis laten maken met het instrument en handige tips en trucs geven terwijl je op de piano speelt. Natuurlijk moet je ook naast je lessen goed oefenen! Wees jezelf er ook van bewust dat je eerste aanslagen nergens naar klinken, maar dat is ook logisch. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en neem de tijd om te leren spelen. Je zult zien dat het steeds beter gaat en dat de tonen die je speelt ook mooier klinken.

Koop de juiste piano

Oefening baart kunst, maar je kunt alleen goed oefenen als je ook een piano koopt. En dan wel de juiste welteverstaan. Zorg voor een instrument met voldoende toetsen (minimaal 61) die ook nog eens aanslaggevoelig zijn. Een akoestisch model heeft doorgaans aanslaggevoelige toetsen, maar een digitaal model weer niet. Kies dan voor een digitaal instrument die met behulp van technische constructies het gevoel van het akoestische instrument nabootsen. Dat houdt dat de noten die je speelt ook harder of zachter klinken door toetsen harder of juist zachter aan te slaan. Een groot voordeel van het digitale model is dat je eventueel een hoofdtelefoon kunt aansluiten en dus in stilte kunt oefenen. Zonder dat je anderen tot last bent.

Jouw piano goed onderhouden

Een piano is een gevoelig instrument en dat houdt in dat het instrument onderhoud en eventueel reparaties nodig heeft. Zeker wanneer je ervoor kiest om te starten met een tweedehands model. Haal er dus eerst een expert bij om te controleren of er onderhoud en reparaties nodig zijn. Voordat je ook maar één toets aanslaat. Heb je een nieuw model gekocht? Plan dan ook regulier onderhoud in. Een pianostemmer kan de piano afstemmen, zodat de noten niet vals klinken en hij of zij kijkt ook gelijk welk onderhoud of welke reparaties er uitgevoerd moeten worden.

Leren spelen op een keyboard

Nu denken heel veel mensen slim te zijn door niet gelijk enorm veel geld te investeren in de aanschaf van een piano, maar door te beginnen op een keyboard. Muziekleraren raden dit af, maar het is zeker mogelijk om op een keyboard te leren spelen. Met wel de kanttekening dat je wel het juiste keyboard koopt! Dat houdt in een keyboard met 61 of meer toetsen en met toetsen die aanslaggevoelig zijn. Dan zou je een goede basis kunnen leggen om piano te leren spelen. Veel keyboardspelers stappen uiteindelijk ook over op een volwaardige piano.