Teazy
Image default
Dienstverlening

Kozijnen vernieuwen, kunststof of hout?

De meningen kunnen behoorlijk verdeeld zijn over de voorkeur voor kunststof of hout. Velen zijn ervan overtuigd dat hout als materiaal beter en mooier is. Maar dat moet wel aangeplant hout zijn en uiteraard niet van een boom midden in het bos. En natuurlijk, tropische hardhout kan al helemaal niet meer. Een grote groep mensen vindt kunststof kozijnen weinig sfeer hebben en denken het gemaakt is van plastic. Toch klopt dat niet helemaal. De productie van kunststof is door de jaren heen verbeterd en kan de concurrentie met hout inmiddels goed doorstaan.

Wat is het kunststof van dergelijke kozijnen?

Synthetische polymeren worden geproduceerd door verschillende soorten reacties. Veel eenvoudige koolwaterstoffen, zoals ethyleen en propyleen, kunnen in polymeren worden omgezet door het ene na het andere monomeer aan de groeiende keten toe te voegen. Polyetheen, samengesteld uit zich herhalende ethyleen monomeren kan wel 10.000 monomeren bevatten die in lange opgerolde ketens zijn samengevoegd.

Polyethyleen is kristallijn, doorschijnend, en thermoplastisch, het wordt zacht bij verhitting en weer hard bij afkoeling. Het wordt gebruikt voor coatings, verpakking, gevormde onderdelen en de vervaardiging van flessen en containers. Polypropyleen is zelfs harder dan polyethyleen. De moleculen bestaan uit meer monomeren. Deze verbinding wordt gebruikt bij de vervaardiging van gegoten voorwerpen.

Kunststof kozijnen zijn dus niet alleen hard en stevig, ze gaan ook lang mee. Daarin verslaan ze duidelijk het hout, dat als natuurproduct bovendien redelijk veel onderhoud vergt. Oudere houten kozijnen hebben jaarlijks een verflaagje nodig om mooi te blijven.

Het aanzicht van je huis

De manier waarop je houten kozijnen onderhoudt, bepaalt hoe je huis er voor de buitenwereld uitziet. Dat is niet zo bij kunststof kozijnen. Die blijven mooi, wit en glanzend voor zo lang als ze op hun plaats blijven. Is dat altijd een voordeel? Op zich wel maar dat betekent wel dat je langere tijd tegen dezelfde kleur aan kijkt.Dat is dan ook het grootste nadeel van kunststof kozijnen. Om er iets aan te veranderen, zoals de kleur of hoe ze er uit zien, moet je ze vervangen, en dat is een dure hobby. Schilderen heeft geen nut, verf blijft gewoon niet zitten op de harde kunststof. Het aantal kleuren waarin kunststof kozijnen geleverd kunnen worden is ook redelijk beperkt.Hout kan daar tegenover in de natuurlijke kleur geleverd worden of in iedere kleur die je maar wilt. Schilderen kun je redelijk goedkoop zelf doen. Ook het veranderen van kleur of aanzien van houten kozijnen is redelijk eenvoudig. De meeste huizenbezitters kunnen dat inderdaad zelf. Het onderhoud is arbeidsintensief, maar hoeft niet duur te zijn.

Wat ga je plaatsen? Kunststof kozijnen of hout?

Tegenover meer onderhoud staat een langere levensduur. Maar tegenover het gladde uiterlijk staat ook de kleurechtheid en veranderlijkheid van echt hout. De vragen over het milieu en hergebruik van materialen moet je natuurlijk ook voor jezelf beantwoorden. Een natuurproduct is per definitie herbruikbaar en kunststof kozijnen kunnen alleen als kunststof kozijnen ingezet worden.

Het onderhoud van je huis is een investering

De meerwaarde van je huis met goed onderhouden ramen en kozijnen moet je zelf inschatten. Wat dus goedkoper en beter is voor kunt je het best zelf bepalen. Laat je wel goed voorlichten en bedenk, de domste vraag is de vraag die je nooit gesteld hebt.