Teazy
Image default
Niet gecategoriseerd

Een rieten dak

Op boerderijen en monumentale villa’s zie je het nog regelmatig; een rieten dak. Het ziet er prachtig en sfeervol uit. Heb jij er weleens aan gedacht om een rieten dak te nemen? Het geeft een hele andere uitstraling aan je huis dan een stenen dak en staat vooral mooi bij grote en wat oudere gebouwen en huizen. In een ver verleden werden rietgedekte huizen geweerd uit de steden geweerd, vandaar dat je ze bijna niet meer ziet in oude steden.

Maar de belangstelling voor rieten daken komt steeds meer terug. Het rietdekkers beroep is een beroep geworden dat alleen door echte specialisten kan worden beoefend. De daken zijn veel brandveiliger geworden dan vroeger en een rieten dak gaat tegenwoordig ook langer mee. Er wordt namelijk alleen kwalitatief riet gebruikt voor het maken van daken. Het moet aan veel eisen voldoen en er is maar één soort geschikt. Dit heet dekriet. Kenmerken zijn dat het eenjarig is. Verder is het dun, recht en blank riet. Het riet wordt altijd gesneden in de wintermaanden omdat er dan geen blad meer op zit, wat weer voordelen heeft bij het oogsten. Een rietendak gaat over het algemeen 30 tot 40 jaar mee.

Zoals hiervoor al benoemd zijn de daken tegenwoordig een stuk brandveiliger dan vroeger. Dit komt omdat er nu van een gesloten dakconstructie gebruikt wordt gemaakt. Daar bovenop komt het riet dan te liggen. Vroeger werd het riet aan een lattenframe gebonden wat veel brandgevoeliger is. Ook zijn er tegenwoordig brandvertragende middelen op de markt die het nog veiliger maken.

Rietdekkers als Van den Bergh Rietdekkers hebben het met name de laatste jaren heel druk. Dus als u geïnteresseerd bent geraakt in een rietendak dan het aan te raden om ruim van tevoren een afspraak te maken.

http://www.rietwerk.nl