Teazy
Image default
Gezondheid

Alles over oogtesten

Oogtesten zijn niet alleen om te kijken hoe goed je ziet, maar op die manier kunnen er ook andere gezondheidsproblemen ontdekt worden. Tijdens zo’n test kunnen verschillende aandoeningen aan het licht komen, zoals diabetes, hoge bloeddruk, auto-immuunziekten, hoog cholesterol, problemen met de schildklier, tumoren en zelfs kanker. Het is dus heel belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen voor je algehele gezondheid. Maar hoe gaat zo’n oogtest nou precies? In dit artikel legt Optiekvision het uit.

Het verloop van een oogtest

Een standaard oogtest begint meestal met wat vragen over je gezondheid en levensstijl, zodat de opticien een goed beeld krijgt van jouw situatie. Daarna begint de eigenlijke oogmeting. Hierbij kijken ze naar je sterkte en of er veranderingen zijn in je bril- of lenzenrecept. Tijdens de test worden verschillende dingen gecontroleerd. Met een tonometer meten ze de oogdruk door luchtstoten in je ogen te blazen. Dit is belangrijk om de gezondheid van je ogen te checken en het risico op glaucoom. Ook kijk je met een apparaat naar verschillende dingen om te zien hoe je oogspieren werken. Digitale netvliesfotografie maakt een foto van de achterkant van je oog in hoge resolutie voor meer info over de gezondheid van je ogen. Een autorefractor meet hoe goed je ogen scherpstellen en geeft een inschatting van je sterkte. Een retinoscoop schijnt licht in je ogen voor een nauwkeurige meting van je sterkte, vooral handig als je moeite hebt om zelf je zicht te beoordelen.

Eerlijk antwoord geven

Tijdens een oogtest is er geen juist of fout. Geef gewoon eerlijk aan wat je wel en niet ziet. Als je de letters op de testkaart niet goed kunt lezen, is dat prima. De opticien heeft deze info nodig om je het beste advies te geven en de juiste aanpassingen te maken.

Hoe vaak moet je een oogmeting ondergaan?

Als je zestien of ouder bent, is het slim om elke twee jaar een oogtest te doen. Hoe vaak je dit doet, kan afhangen van je medische geschiedenis en leeftijd. Als je zestig jaar of ouder bent, is het aan te raden om jaarlijks een oogtest te laten doen, omdat je dan een groter risico hebt op oogaandoeningen.